K-VITAMIINI


MUITA NIMITYKSIÄ

K1-vitamiini (fyllokinoni), K2-vitamiini (menakinoni), K3-vitamiini (menadioni)

YKSIKKÖ

Milligrammaa kilossa rehua tai milligrammaa/vrk per hevonen.

ESIINTYMINEN JA SAATAVUUS

K-vitamiinia esiintyy lehtivihreässä. Hevosen paksusuolen mikro-organismit tuottavat normaalista kaiken tarvittavan K-vitamiinin. Viljassa K-vitamiinimäärät ovat hyvin pieniä.

FYSIOLOGISET VAIKUTUKSET

K-vitamiinia tarvitaan veren hyytymisen aikaansaavien proteiinien - kuten prothrombiinin - tuottamiseen. K-vitamiini edesauttaa myös solujen aineenvaihduntaa.

TARVE

Normaalisti hevonen ei tarvitse K-vitamiinilisää. Tietyt lääkkeet kuten antibiootit heikentävät hevosen mikro-organismien toimintaa, jolloin lisävitamiinia voidaan tarvita. Hevosen mikrofloora voi häiriintyä myös raakaviljamyrkytyksen, homeisen ravinnon tai eräiden apilalajikkeiden syönnin seurauksena. Tutkimukset osoittavat, että puutteellinen ravinto ja kehittymätön mikrofloora pienentävät K-vitamiinin määrää elimistössä.

PUUTOSTILA

K-vitamiinin puutetta esiintyy lähinnä hevosen mikroflooran häiriintyessä. Tällöin häiriöt näkyvät veren hyytymisprosessin heikentymisessä ja siihen liittyvissä sairauksissa. Haavat eivät lakkaa vuotamasta, mikä voi johtaa verenhukkaan.

MYRKYLLISYYS

Äärimmäisen korkeat pitoisuudet voivat aiheuttaa haittoja. Tutkimuksissa hevosilla ei ole kuitenkaan todettu haittavaikutuksia yli 1000-kertaisistakaan yliannostuksista K-vitamiinia.